Wat is Virtual Reality Therapie?

Wat is Virtual Reality? Het woord zegt het al, een virtuele werkelijkheid. Met behulp van een speciale VR-bril wordt de drager van de bril ondergedompeld in een virtuele wereld. Dit kan een wereld zijn op basis van computeranimaties, maar ook een 360º video, dus foto realistisch. 

De eerste onderzoeken naar de effectiviteit van VR-behandeling werden  begin van de jaren '90 al verricht. Toen was VR-technologie nog traag en ontzettend duur. Dat is tegenwoordig enorm veranderd, wat volgens ons maakt dat het pas nu écht iets kan toevoegen in de zorg!

VR therapie

De meest bekende en meest onderzochte VR-therapie is VRET. Virtual Reality Exposure Therapie. Dit is de VR-variant van reguliere exposure therapie. Hiermee wordt de cliënt met behulp van een virtuele wereld blootgesteld aan zijn angst. Door diverse angsten aan te bieden en deze in verschillende niveau's toe te passen is het mogelijk om de exposure gradueel op te bouwen. Naast exposure wordt virtual reality ook ingezet voor ontspanning (relaxatie) voor mensen met een depressie of burn-out, VR-mindfulness bijvoorbeeld. Tot slot wordt er onderzoek gedaan naar VR-EMDR en zijn er veel belovende resultaten op het gebied van de behandeling van paranoia bij mensen met psychotische stoornissen. 

Waarom VR therapie?

Waarom jij als behandelaar VR-therapie wilt aanbieden is natuurlijk per persoon verschillend. Zelf zien we een aantal grote voordelen: zo is het mogelijk om de therapie in de spreekkamer toe te passen. Daarnaast is het uitermate geschikt als laagdrempelige behandelmethode bij de cliënt thuis. Met een eigen mobiele telefoon, waar en wanneer ze dat willen. Uiteindelijk kun je samen met de cliënt bepalen hoe je de therapie het meest effectief inzet.